Duurzaamheid in de badkamer: kansen voor installateurs

Vrijwel overal in en rond het huis is duurzaamheid doorgedrongen, maar sanitair en badkamer lijken wat achter te blijven. Volgens onderzoek van onder andere BouwKennis winnen verduurzaming en automatisering wel wat terrein in het sanitair, maar snel gaat het allemaal niet. Dat niet veel fabrikanten en installatiebedrijven zich hierin profileren, helpt daar niet bij. En dat terwijl er al veel mooie dingen mogelijk zijn. Omdat ze deels gericht zijn op besparing van water en energie, loont het ook nog.

Wat is er al mogelijk?

Waterbesparing is steeds meer de norm, met toepassingen als laagspoeltoiletten en waterbesparende douches en kranen. Ook wordt het gebruik van regenwater voor toiletten steeds vaker overwogen. Voor installateurs biedt dit kansen om klanten te adviseren over de nieuwste technologieën. Warmteterugwinning (WTW) in de douche is een goed voorbeeld. Andere voorbeelden zijn sensorgestuurde kranen en spoelknoppen die waterverbruik drastisch verminderen, slimme spiegels met bewegingssensoren en badkuipen die geïsoleerd zijn om warmteverlies te minimaliseren. 

Duurzaamheid in de badkamer
Duurzaamheid in de badkamer

Van gerecycled glas tot wrapping

Duurzaamheid in de badkamer gaat verder dan alleen water- en energiebesparing. Er is een verschuiving naar het gebruik van duurzame en recyclebare materialen, zoals bamboe, gerecycled glas en cradle-to-cradle toiletpapier. Voor installateurs betekent dit dat zij moeten nadenken over de materialen die ze gebruiken en deze duurzame alternatieven actief moeten aanbieden. Door oude materialen en producten te hergebruiken of te recyclen, kunnen installateurs ook bijdragen aan een duurzamer bouwproces. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van wrapping-technieken bij renovatieprojecten, waarmee verouderde tegels en oppervlakken een nieuw leven krijgen zonder dat er gesloopt hoeft te worden. 

Proactieve houding van installateurs

Voor installateurs betekent dit dat ze meer kennis moeten opdoen over de nieuwste duurzame oplossingen en technologieën in de badkamer. Steeds meer klanten verwachten tegenwoordig dat hun badkamer niet alleen mooi is, maar ook energiezuinig en milieuvriendelijk. Dit vraagt om een proactieve houding, waarbij installateurs niet alleen producten plaatsen, maar ook adviseren over de meest efficiënte en duurzame opties. Plieger kan installateurs hier, met onder andere de eigen duurzaamheidsafdeling DuraTech, uitgebreid bij helpen. Bijvoorbeeld met haalbaarheids-, rendements- en andere technische berekeningen. 

Duurzaamheid in de badkamer
Duurzaamheid in de badkamer

Veranderingen in gebruikersgedrag

Ook het gedrag van gebruikers verandert. Uit een onderzoek van Saniweb en Markteffect blijkt bijvoorbeeld dat één op de zes Nederlanders korter doucht om water en energie te besparen. Bijna 30% van de Nederlanders doucht met een temperatuur van 35 graden of kouder om op gas te besparen. Dit biedt installateurs de mogelijkheid om klanten te adviseren over water- en energiebesparende douchesystemen, die zowel comfort bieden als bijdragen aan duurzaamheid. Daarnaast wordt er steeds meer gelet op waterbesparing bij het toiletgebruik. Installateurs kunnen hierop inspelen door dubbele spoelsystemen aan te bieden, die de gebruiker in staat stellen om bij elke spoeling de juiste hoeveelheid water te gebruiken.

Toekomstige kansen

De vraag naar duurzame badkamers zal de komende jaren alleen maar toenemen. Voor installateurs is dit hét moment om zich te profileren als specialist op het gebied van duurzame en slimme badkamers. Door klanten te voorzien van de juiste informatie en oplossingen, kunnen installateurs niet alleen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar ook hun eigen positie in de markt versterken. De strengere regelgeving en certificeringen, zoals die van de Ecodesign-richtlijn, zullen daar alleen maar bij helpen