Woningeigenaar positief over aanschaf warmtepomp
Inregeling en nazorg bieden kansen voor de installatiesector
Nog geen twee jaar geleden kondigde het vorige kabinet aan dat de hybride warmtepomp, of een ander duurzaam alternatief, vanaf 2026 de standaard moest worden voor het verwarmen van woningen. Nederlandse consumenten besloten hierop vrij massaal een nieuwe HR-ketel te laten installeren om die (duurdere) verplichting nog een tijdje uit te stellen. In het Regeerakkoord van het nieuwe kabinet is die verplichting tot opluchting van velen teruggedraaid. Volgens recent onderzoek zijn bestaande warmtepompbezitters echter blij met de overstap en lijkt die ‘opluchting’ niet nodig.
Verrassende onderzoekresultaten
De Installatiemonitor, zoals het onderzoek heet, is een initiatief van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Zij doen sinds 2022 onderzoek onder ruim 5.000 deelnemers naar de prestaties van (hybride) warmtepompen. In het kader van dit onderzoek is eind vorig jaar een enquête gehouden onder 1.800 warmtepompeigenaren (1.274 hybride warmtepomp, 522 all-electric). De vragen hadden vooral betrekking op het installatieproces. De enquête leverde meerdere verrassende uitkomsten op. Zo geeft maar liefst 95% van de warmtepompbezitters aan zeer tevreden te zijn met de pomp. Ruim 35% van de respondenten kan zelfs geen minpunten bedenken.
Ruimte en geluid
Is het dan alleen maar hosanna? Nee, dat dan ook weer niet. Maar de ervaren minpunten wegen voor de respondenten bij lange na niet op tegen de voordelen. Ongeveer 30% van de all-electric warmtepompbezitters had bijvoorbeeld graag gezien dat de installatie minder ruimte zou innemen. Bij een all-electric warmtepomp heb je immers een voorraadvat nodig voor warm water. ‘Ik ben nog niet van het gas af’ is bij hybride warmtepompen het meest genoemde minpunt (26%). Het geluid dat de pomp produceert mag voor iets meer dan 10% best wat minder. De buiten-eenheden van warmtepompen produceren meer geluid dan de binnen-eenheden. Het geluidsniveau kan verschillen tussen 40 decibel (dB) (een rustige bibliotheek) en 70 dB (een stofzuiger). Hierbij kan 70 dB al als storend worden beschouwd. Een warmtepomp mag op de erfgrens overdag maximaal 45 dB produceren en ’s nachts maximaal 40 dB. Met geluidsdichte afdekking, trillingsdemping, een geluidsreductieset en/of spouwmuurisolatie kan het geluid worden gedempt. Verder kan plaatsing in de kelder, op een goed geïsoleerde zolder of in de tuin overlast beperken.
Overwegingen bij aanschaf warmtepomp
Naast het feit dat een warmtepomp wat meer geluid kan produceren dan een HR-ketel zijn er uiteraard meer zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen. Zo kan het gezien het tekort aan installateurs lastig zijn om een geschikte installateur te vinden. Opvallend genoeg hoefde 66% van de deelnemers aan deze enquête daar weinig moeite voor te doen. Ook het eerder genoemde ruimtebeslag kan afschrikken, al weet lang niet iedereen dat je een warmtepomp in plaats van staand ook liggend kunt installeren. De installatie functioneerde volgens het onderzoek voor 62% van de respondenten meteen naar verwachting. Bijna 20% was iets minder enthousiast, omdat de warmtepomp niet goed was ingeregeld. Een kleine minderheid van de warmtepompbezitters moest wennen aan het nieuwe systeem, kreeg te maken met een storing of zat met een installatie die niet meteen goed was aangesloten. Voor het installeren van zowel hybride als all-electric warmtepompen komen er meestal twee personen naar een woning. De installatie is bij hybride warmtepompen in bijna 60% van de gevallen in minder dan een dag voltooid. Bij all-electric is dit in veel gevallen twee dagen of meer.
Meldcode
Bijna 30% van de all-electric warmtepompeigenaren heeft voor de aanschaf een lening afgesloten, tegenover 14% van de hybride warmtepompbezitters. Tot slot werden bijna alle respondenten door de installateur geattendeerd op subsidiemogelijkheden, met name de ISDE-subsidie, en kregen in veel gevallen zelfs de meldcode aangeleverd. Dat scheelt consumenten veel uitzoekwerk. Overigens is begin dit jaar besloten dat alleen subsidie wordt verleend voor warmtepompen met minimaal energielabel A++. Wil je meer weten over meldcodes, kijk dan even op deze webpagina van de overheid.