Bij concertzalen spelen eisen op het gebied van ventilatie en geluid een belangrijke rol

Altijd een prettig klimaat bij concertzaal Paradox in Tilburg

Paradox is in Tilburg hét podium voor de spannende klanken van hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek, de zoektochten van de moderne gecomponeerde muziek, de noise van spannende pop en rock, die de muzikale grenzen verkent, de onbekende geluiden van elektronische en computermuziek, de prachtige stemmen en instrumenten van de wereldmuziek. Maar ook voor de eerste stappen van beginnende muzikanten en bands, de gezellige, nerveuze presentaties van de workshops, de schetterende koperklanken en dwingende ritmes van vier big bands, de gelouterde stem van de blues, de ontmoetingsplek van professionals en amateurs.

Paradox is eigendom van de Stichting Bevordering Muziekimprovisatie (kortweg: S.B.M.) en is opgericht door een aantal Tilburgse jazzmuzikanten, zoals Niko Langenhuijsen en Henk Koekkoek. Het doel was een podium te creëren voor muziek die in het reguliere circuit niet of zelden aan bod komt (kwam).

Het pand aan de Willem II-straat onderging een grondige verbouwing. Van de zaal tot de kleedkamers en van de bar tot de geluidsinstallatie, alles ging op de schop zonder daarbij te tornen aan het concept van Paradox. Klimaat accountmanager Patrick van Oosterhout was in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp van het ventilatie- en koelsysteem. Eisen op gebied van ventilatie en geluid spelen een belangrijke rol voor concertzalen. De kracht van ThermoNoord het merkonafhankelijk samenstellen van systemen kwam gedurende dit project optimaal tot zijn recht.

Project Paradox
Project Paradox

De keuze viel op een luchtbehandelingskast van Wolf, de compacte HR-WTW ventilatie-unit CKL in buitenopstelling met 3000 m3/h lucht voor de ventilatie. CKL-units met warmteterugwinning verzorgen voldoende, traploos regelbare, hoeveelheid gefilterde buitenlucht voor de ruimtes. Tegelijkertijd wordt een overeenkomstige luchthoeveelheid verbruikte, CO2- belaste binnenlucht afgezogen en verwijderd.

De warmteterugwinning gebeurt door middel van een aluminium tegenstroom-platenwisselaar met een rendement van meer dan 90%. Op deze manier worden de primaire energiekosten van de verwarmingsinstallatie aanzienlijk verlaagd.

De unit is uitgevoerd met een change-over batterij voor het energiezuinig verwarmen en koelen van de lucht welke is aangesloten op een condensingunit van Fujitsu de AOYA72LATL in R410A. Voor de regeling is een Fujitsu Freeverter UTY-FVI opgenomen. De Freeverter is een regelmodule speciaal ontwikkeld voor Fujitsu warmtepomp condensingunits, om in DX-toepassing te koelen- of te verwarmen. Met behulp van een droog contact kan de Freeverter de buitenunit in koeling of verwarmingmodus laten werken. Voor nauwkeurige toepassingen kan de Freeverter werken met 0 tot 10V signalen en schakelt de regelaar in 30 stappen van 0 tot 100%, zowel voor koelen als verwarmen.

Voor het uitblaassysteem is gekozen voor SmitsAir luchtverdeelplenum SRD. Dit rondom uitblazend plenum, welke voorzien is van instelbare kunststof Jets van het Smitsair-JETsystemen, kan door de relatief grote worp een ruimte vanuit een centraal punt voorzien van lucht. De plena is direct aan te sluiten op een LBK, waardoor er relatief weinig kanaalwerk nodig is. Op deze wijze wordt op een relatief goedkope manier en veelal zonder het toepassen van luchtondersteuningsventilatoren een goed ruimteklimaat verkregen waarbij ook het verticaal temperatuurverschil zeer gering is. Het kanaalwerk werd met de noodzakelijk geluiddempers uitgevoerd om lawaai naar de omgeving binnen de richtlijnen te houden.

Samen met installatiebedrijf Wesley Maas Installaties (WMI) uit Tilburg werd het project gerealiseerd. WMI verzorgde de complete werktuigbouwkundige installatie.

Project Paradox