Zwembad het Kalverdijkje

De extra meerwaarde van zonnewarmte

Dat ThermoNoord een begrip is op warmwater gebied blijkt wel uit het feit dat bij een duurzame uitbreiding van een warmwater installatie de klant terugkomt bij de eerste leverancier van de installatie. Bij zwembad het Kalverdijkje in Leeuwarden bleek dit ook het geval. Gezond een baantje trekken en na afloop lekker genieten van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers, is heel goed mogelijk in zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden. Met een prachtig 25-meter bassin en een extra verwarmd doelgroepenbad is het heerlijk zwemmen in speciaal behandeld water.
Project Klaverdijkje
Project Klaverdijkje

Door de oude installatie van het fabricaat Sile kwam installateur P. de Vries uit Leeuwarden al gauw op het spoor van ThermoNoord. P. de Vries installatietechnieken BV is een dynamisch bedrijf en opereert voornamelijk in de Noordelijke provincies, met Leeuwarden als thuisbasis.

Edwin Goudberg van P. de Vries en ThermoNoord warmwater productspecialist Hayco de Kroon namen het werktuigkundig bestek onder handen en kwamen tot een passende duurzame installatie.

De huidige indirect gestookte warm tapwater opwekking bleef gehandhaafd. Wel was de eis om aan de bestaande boilers een zonnewarmte-installatie toe te voegen dat de maximale benutting van zonnewarmte kon garanderen.

Uitgangsvermogen was 20 kW met de mogelijkheid dit in een later stadium te verdubbelen. Er is gekozen voor 24 zonnepanelen van het fabricaat Cosmo in combinatie met de DeJong RVS zonneboiler van 500 liter. Deze zonneboiler dient met voorkeur de bestaande voorraadboilers op te warmen, welke het zwembad van warmwater voorzien. Om de effectiviteit van de zonneboiler te vergroten is ook de zwemwater installatie van het wedstrijd- en doelgroepenbad met zonnewarmte verwarmd. Dit gebeurt via 2 in het concept opgenomen Swep platenwisselaars. Daarnaast is er een Legionella spoeling opgenomen door middel van een centraal aangestuurde Grundfos pomp die via de naverwarmer de zonneboiler thermisch desinfecteert.
Project Klaverdijkje
Project Klaverdijkje

Een mooi voorbeeld van een combinatie toepassing van duurzame zonnewarmte op verwarmings- en warm tapwater gebied.

De aanschaf van een Cosmo Solar pakket is nu extra aantrekkelijk want de regeling (welke regeling?) geldt sinds 1 januari 2016. De Cosmo Solar pakketten staan vermeld op de apparatenlijst RVO; http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-
duurzame-energie/voor-welke-apparaten/zonneboilers.