Duurzame woningen voor een uiterst scherpe prijs

Optimale samenwerking energieneutraal bouwen

Vindt u bouwen de laatste jaren ook zo onbetaalbaar geworden? Wilt u goedkoper bouwen, maar niet besparen op kwaliteit? En bouwt u het liefst energiezuinig? Verdiep u dan eens in het duurzame bouwconcept van Jack Koster Houses. Zijn doel is duurzame woningen, eventueel onder architectuur, aan te bieden voor een uiterst scherpe prijs. Jack Koster Houses uit Westerbroek is een samenwerkingsverband van architecten en ingenieurs waar de projectcoördinatie en vormgeving via Jack Koster lopen.
Project Jack Koster Houses
Project Jack Koster Houses

Passief bouwen

Alle woningen van JK Houses worden gebouwd volgens het principe van 'passief bouwen'. Een passief gebouw is luchtdicht, optimaal geïsoleerd en georiënteerd op het zuiden. De ligging in combinatie met luchtdichte afdichtingen, hoge isolatiewaarden en een technische installatie op maat, bespaart de eindgebruiker tot 75% op de verwarmingskosten ten opzichte van een nieuwbouw woning op bouwbesluit niveau.

Energieneutraal bouwen

De andere energiezuinige bouwmethode die Jack toepast binnen het concept is 'energieneutraal bouwen'. Energieneutraal bouwen houdt in dat de totale energieverbruik van de woning gelijk is aan de opgewekte energie van de woning. Hieronder verstaat men de energie voor de verwarming, koeling, ventilatie en het warmwater.

Energieneutrale ventilatie en verwarming

Jack Koster vroeg aan ThermoNoord te helpen om zijn concept op het gebied van ventilatie en verwarming energieneutraal te krijgen. Voor ThermoNoord namen Flip Koning en Remco van Vliet deze uitdaging aan. Samen met Vasco Ventilation, Nathan, en DGE zonnepanelen, werd een concept bedacht dat helemaal past in de visie van Jack Koster.
Project Jack Koster Houses
Project Jack Koster Houses

Energieneutrale ventilatie en verwarming

ThermoNoord oplossing

De zonnepanelen wekken de energie op en in de koude maanden wordt dit ondersteund of overgenomen door de Alpha Innotec water – water gesloten warmtepomp. In energieneutrale gebouwen is geen gasaansluiting aanwezig en wordt volledig op elektrische energie geleefd. De warmtepomp werkt met lage temperaturen en daarom is er als afgiftesysteem gekozen voor Uponor vloerverwarming. De gebalanceerde ventilatie wordt uitgevoerd met een energiezuinige WTW van Vasco Ventilation. Deze unit blinkt uit door zijn lage geluidsniveau en de eenvoudige manier van onderhoud.

De installateur

Na het bepalen van het concept heeft ThermoNoord bemiddeld in de keuze van de installateur. Breman Meppel is momenteel de uitvoerende installateur. Niet voor niets is de Breman Installatiegroep één van de belangrijkste spelers in de huidige woningbouwmarkt. Zij profileren zich als totaalinstallateur in de woning- en utiliteitsbouw voor zowel particulieren als bedrijven. Niet alleen in de regio Meppel, maar ook in de rest van Nederland.