Maatwerk en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden

Een duurzame, weersafhankelijke verwarmingsoplossing op maat

“Met Esbe zijn wij betrokken bij een ambitieus project” vertelt Bjor Holtslag. “Het betreft hier een enorme woonboerderij, pal in het weidse, open Friese landschap. Het pand beslaat een bodemoppervlak van bijna 1.000 vierkante meter, met een verdieping van ongeveer dezelfde omvang. De sleutelwoorden hierbij zijn maatwerk en duurzaam”.
Project Esbe
Project Esbe

Weersafhankelijk geregelde pompmodules

In de woonboerderij is een verwarmingssysteem op maat aangelegd, in een samenwerkingsverband van Euracom (de vertegenwoordiging van Esbe voor de Nederlandse markt), installatiebedrijf FDB Techniek en technische groothandel ThermoNoord. Sido Visbeek van FDB Techniek vertelt dat zij de betreffende opdrachtgever al jaren bedienen en er inmiddels wederzijds dan ook veel vertrouwen is. “Hij wilde een houtkachel in het verwarmingssysteem van de woonboerderij hebben” legt Sido uit. “Een gasgestookte cv-ketel fungeert daarbij als back-up, die ook zorgt voor de tijdelijke verwarming tijdens de bouwperiode. Dat was nodig omdat het pand eind oktober vorig jaar is gekocht en de opdrachtgever er al zo snel mogelijk wilde wonen. Sinds eind januari is de boerderij bewoond! De biomassaketel wordt later geplaatst.

“Toen wij te horen kregen dat er bij ThermoNoord producten van Esbe op voorraad kwamen, gaf ons dat meteen vertrouwen wat betreft toepassing in dit project. In onderling overleg viel de keuze op een drietal Esbe pompgroepen – Esbe GRC, verbonden via een verdelerbalk met geïntegreerde hydraulische wissel, weersafhankelijk geregeld” sprak Sido Visbeek. “Het gaat hier om een groot complex, met bijvoorbeeld voor de kinderen twee enorme inpandige appartementen van circa 150 vierkante meter” zegt Bjor Holtslag. “De begane grond wordt volledig voorzien van vloerverwarming en er is een grote warmtevraag en dat moet allemaal verzorgd worden door de pompgroepen.”Het gaat hier om een groot complex, met bijvoorbeeld voor de kinderen twee enorme inpandige appartementen van circa 150 vierkante meter” zegt Bjor Holtslag

Duurzaam, progressief en innovatief

Al 110 jaar ontwikkelt en produceert de Zweedse onderneming Esbe, toonaangevend op het gebied van ketels, warmtepompen, solar en installaties voor vaste brandstofsystemen, componenten voor zowel verwarming- en koelsystemen als warm- en koudwatersystemen, zoals mengkranen, servomotoren, motorregelaars, zonneventielen en thermische regelventielen. Aspecten als energiezuinigheid en het verhogen van comfort en veiligheid staan daarbij hoog in het bedrijfsvaandel. Esbe liet op de ISH 2015 in Frankfurt zien dat haar eerder geïntroduceerde serie innovatieve pompgroepen was uitgebreid met o.a. een retourtemperatuurverhoging voor vaste brandstofsystemen. De complete serie modellen is leverbaar met een hoogefficiënte Wilo of Grundfos pomp zoals ook toegepast in het duurzame verwarmingssysteem in de betreffende Friese woonboerderij. De klant kan zelf de keuze maken tussen toepassing van de Wilo dan wel de Grundfos versie. De in de GRA en GRC modellen geïntegreerde progressieve 3-weg mengkranen beschikken over ingebouwde intelligentie. Ze zoeken zelf de druk op en regelen vervolgens zichzelf. Bovendien kunnen ze traploos schakelen tussen 0 en 56 kW. Dit betekent voor de installateur dat de pompgroepen zich eenvoudig en snel laten installeren en hij het aantal benodigde kW’s zelf niet hoeft te berekenen.

Project Esbe
Project Esbe

Afzonderlijk regelbare comfortzones

“Deze samenwerking is opgebouwd uit een aantal simpele stappen” legt Sido Visbeek uit. “De opdrachtgever benadert de installateur, die gaat in overleg met de technische groothandel en vervolgens wordt de fabrikant ingeschakeld.” Hayco Jan de Kroon, technisch adviseur warmwatertechniek bij ThermoNoord: “Als je alle aspecten in beeld hebt heb je het inderdaad over een grote warmtevraag. In dit geval vraagt dat simpelweg om Esbe componenten. Die hebben namelijk alles op het gebied van biomassaketels sturing, regeling, enzovoort. Elke gebruiker binnen het pand heeft zijn eigen pompgroep, comfortzone is eigenlijk een mooiere benaming, en kan die zelf naar behoefte regelen, weersafhankelijk dus. Het hart van de installatie zal straks de houtkachel zijn.” Bjor Holtslag vertelt dat Euracom met Esbe een omvangrijk programma voert: “Wij leveren o.a. voor het regelen van vaste brandstofsystemen alle materialen; zoals het thermische mengventiel oftewel anticondens ventiel, die enerzijds de ketel beschermt tegen een te lage retourtemperatuur en anderzijds zorgt voor een efficiëntere bufferbelading". “Voor de houtkachel wordt tien ton pellets aangevoerd”, vult Sido Visbeek aan. “De huidige CV-ketel is 51 kW; de pelletkachel wordt straks rond de 40 kW met een buffervat van 1.200 liter met daarin een RVS tapspiraal. Op den duur zullen daar PV-panelen bij komen.“De pompgroepen zijn uitgevoerd met een progressieve mengkraan”, besluit Bjor Holtslag. “Die door een servomotorregelaar wordt aangestuurd, consequent weersafhankelijk.”