Nieuws

Hieronder treft u de laatste nieuwtjes op het gebied van ThermoNoord, haar leveranciers en haar klanten.

07 juli 2016

Wat brengt een zonnepaneel nou precies op?

Wat brengt een zonnepaneel nou precies op? Op basis van berekening uit meerjarige gemiddeldes komen we tot de onderstaande conclusie:

  • 80% van de opbrengst wordt behaald in de maanden maart t/m september
  • 60% van de opbrengst valt in de periode december t/m juni
  • december geeft slechts 2,5% van de totale jaaropbrengst

Temperatuur afhankelijkheid van zonnepanelen

Iets waar niet altijd bij stil gestaan wordt bij zonnepanelen is de temperatuur afhankelijkheid van de opbrengsten. Een zonnepaneel wordt geijkt op een omgevingstemperatuur van 25⁰ C. Gemiddeld is de temperatuurafhankelijkheid van een zonnepaneel ongeveer -0,4 - -0,5% opbrengst per graad temperatuurstijging. Op een warme dag kan de oppervlakte temperatuur  van een paneel oplopen tot 75⁰ C. Dit betekent een vermogensverlies van 50 x 0,4 = 20%. Hierdoor zal de piekopbrengst van zonnepanelen in de zomer dus lager komen te liggen dan waardes die in het voor- en najaar gehaald kunnen worden. Uiteraard wordt dit verschil ruimschoots gecompenseerd door de lengte van de dagen in de zomer.

De keuze van een omvormer

Door de oriëntatie wordt de verwachte opbrengst van een zonnepaneel beïnvloed. Dit komt voornamelijk door de effectieve duur van de directe zonneschijn op het paneel. Hierdoor wordt het piekvermogen van een paneel veel minder beïnvloed. Daardoor verdient het aanbeveling om een omvormer niet te krap te bemeten en ervoor te zorgen dat het piekvermogen van de omvormer altijd boven het piekvermogen van de panelen ligt. Dit komt de levensduur van de omvormer ten goede en voorkomt opbrengstverlies door aftopping van de opbrengst door de omvormer.

Zonnepanelen